Drugshonden met een geweldig sterk reukvermogen

Drugshonden

De neus van drugshonden kan fantastisch werk leveren. Zowel leger, politie en bewakingsdiensten gebruiken graag drugshonden, honden die als geen ander in staat zijn om verdovende middelen te herkennen.

Gespecialiseerd in het opsporen van drugs

Kenmerkend voor drugshonden is hun motivatie om drugs op te sporen. Ze staan werkelijk te trappelen van ongeduld om hun werk te kunnen doen en willen eigenlijk helemaal niet stoppen met zoeken. De drugshonden leren zich tijdens een opleiding specialiseren in het herkennen van drugs. In z’n algemeenheid worden twee verschillende drugshonden onderscheiden: actieve en passieve drugshonden. Het grote verschil is de wijze waarop ze aangeven een geur te herkennen. De actieve drugshonden is geleerd om te blaffen of te krabben op het moment dat ze iets ontdekt hebben. Dergelijke drugshonden worden met name opgetrommeld als er gezocht wordt in auto’s en woningen. Passieve drugshonden krabben of blaffen niet. Deze honden is geleerd om te gaan zitten op de plek waar zij iets verdachts hebben geroken. Deze drugshonden zie je vaak in vertrek- en aankomsthallen net als op grotere evenementen.

Passieve en actieve drugshonden

De resultaten van de inzet van drugshonden is en blijft opzienbarend, want drugshonden zitten er namelijk slechts zelden naast. Behalve drugshonden worden er ook honden ingezet om te zoeken naar explosieven. Is er een bommelding, geheid dat deze honden dan hun werk mogen doen. De honden wordt aangeleerd zo rustig mogelijk te zoeken. Ze mogen immers niets aanraken, want dat zou ook een explosie kunnen veroorzaken. Deze hond verwijst dus ook altijd passief.

Honden die brandversnellende stoffen opsporen en ook mensen en geld

Behalve drugshonden en honden die ingezet worden om explosieven op te sporen, heb je ook nog honden die zogenaamde brandversnellende stoffen kunnen ontdekken, denk maar eens aan benzine of diesel. Op deze manier kan achterhaald worden of een brand al dan niet aangestoken is. Dat honden veel kunnen blijkt ook wel uit het feit dat honden gebruikt worden om de menselijke geur en de geur van geld te herkennen. Het spreekt voor zich dat deze honden heel breed ingezet worden.

Honden worden jarenlang opgeleid door een externe partij

Drugshonden die door de politie gebruikt worden, zijn eerst door een externe organisatie opgeleid, een proces van jaren. Met behulp van kokers wordt honden aangeleerd hoe ze bepaalde geuren kunnen herkennen. Eerst wordt geleerd de kokers te brengen, later mogen ze de kokers slechts aanwijzen.

 

Meer informatie kunt u vinden op de website van EuroDogs

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *